Intelligente verlichting

80% minder elektriciteitsverbruik dan reguliere straatverlichting

80% minder elektriciteitsverbruik dan reguliere straatverlichting

De proef bij de universiteitscampus van de TU Delft begon als test. Inmiddels is dit systeem van intelligente straatlantaarns uitgegroeid tot een product op de wereldmarkt dat tot 80% minder elektriciteit gebruikt dan reguliere straatverlichting en dat bovendien goedkoper is in onderhoud.

Het systeem bestaat uit lantaarnpalen met LED-verlichting, omgevingssensoren en draadloze communicatie. De lantaarnpalen dimmen hiermee de lichten als er geen auto’s, fietsers of voetgangers in de buurt zijn. Draadloos communiceren ze met elkaar en met een centrale. Het systeem is ontwikkeld door alumnus Management of Technology, Chintan Shah, die er in 2010 een wedstrijd mee won om efficiënter met energie om te gaan op de universiteitscampus.

80% besparen op elektriciteit

In Nederland wordt per jaar meer dan 300 miljoen euro uitgegeven aan energie voor straatverlichting. Deze straatverlichting zorgt ook nog eens voor de uitstoot van meer dan 1,6 miljoen ton CO2. De lampen branden altijd op volle sterkte ongeacht of er voorbijgangers zijn. Het intelligente straatverlichtingsysteem van Chintan Shah kan, in vergelijking met de huidige straatverlichting, tot 80% energie en CO2-uitstoot besparen. Het is goedkoper in onderhoud en kan bovendien een bijdrage leveren aan het oplossen van lichtvervuiling.

Een - veilige - cirkel van licht

Shahs systeem bestaat uit elektronica die op iedere – dimbare – lantaarnpaal kan worden geïnstalleerd. Op het eerste gezicht lijkt het systeem op de al lang bestaande tuinlamp met sensor. Maar er zijn grote verschillen. Zo lichten bij Shahs systeem alle omringende lantaarnpalen op als er iemand nadert. De lampen gaan bovendien nooit helemaal uit; ze worden tot ongeveer 20% van de reguliere sterkte gedimd. De voorbijganger beweegt zich als het ware in een – veilige - cirkel van licht. Een extra bonus is dat de lampen zelf aan een meldkamer doorgeven dat ze stuk zijn. Dat maakt onderhoud efficiënt en goedkoper dan nu.

Marktintroductie

De pilot op de TU Delft campus was bedoeld om het systeem goed te testen en af te stemmen, zodat de lampen niet feller gingen schijnen bij zwiepende takken of voorbijlopende katten. Shah heeft zijn systeem inmiddels op de markt gebracht en timmert met zijn TU Delft spin-out bedrijf Tvilight hard aan de weg om van zijn bedrijf een wereldbedrijf te maken. Hij verwacht binnen drie tot vijf jaar winstgevend te kunnen zijn.

Prijsvraag

Dat de pilot op de campus is gerealiseerd was de prijs die Chintan Shah in maart 2010 won in de Campus Energy Challenge, een wedstrijd voor studenten van de TU Delft die met ideeën kwamen om efficiënter met energie om te gaan op de universiteitscampus. De prijsvraag was een initiatief van het Delft Energy Initiative. Dit is de toegangspoort tot al het energieonderzoek en –onderwijs van de TU Delft. Bovendien stimuleert het nieuwe projecten op het gebied van energie.

Deel deze pagina

Meer informatie

www.tudelft.nl

www.Tvlight.com

Contact:
Tvilight
De heer Chintan Shah
Directeur
e-mail: c.shah@tvilight.com
telefoonnummer: +31 - (0)6 24 55 85 20

Samenwerkingspartners

  • TU Delft
  • Imtech
  • BAM
  • Europese Unie
  • Yes!Delft
  • Energy Valley
  • Ziut