Stadslogistiek Delft

Duurzame logistieke diensten

Duurzame logistieke diensten

Stadslogistiek bundelt goederenstromen aan de rand van de stad in een stadshub en bezorgt de goederen binnen Delft op het moment dat de ontvanger dat wil met (kleine) elektrische voertuigen met als doel de leefbaarheid van de stad te vergroten. Ook haalt en brengt Stadslogistiek retail bestellingen voor bijvoorbeeld bloemisten en bakkerijen in Delft.

Ontwikkeling middels pilots

Als living lab ontwikkelt Stadslogistiek nieuwe dienstverlening door het opzetten van pilots. Bijvoorbeeld het hoog frequent ophalen van droog afval (karton en plastic). Ook vragen nieuwe vormen van stadslogistiek om andere voertuigen, die zero-emission zijn, minimale impact hebben op de leefbaarheid en makkelijk wendbaar zijn in de stad. Hierdoor is een universeel model niet mogelijk, maar is het noodzakelijk meerdere soorten voertuigen in te zetten.

Elektrische voertuigen

Stadslogistiek zet kleine voertuigen in voor kleine goederen. PostNL is sinds 2012 gestart met Goupils voor kleine pakketten: dit kleine elektrische voertuig is net zo efficiënt als een bestelbus en veel sneller dan grote voertuigen. Ook cargo-fietsen worden getest, deze hebben in de toekomst een interessante rol in stadsleveringen. Deze fietsen zijn goedkoop, schoon en veel verschillende mensen kunnen er op rijden (zonder rijbewijs). Een voorbeeld is de Cargotrailer, ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft en met hulp van de gemeente Delft gerealiseerd. De Cargotrailer is een fiets met elektrisch ondersteunde aanhanger voor de pakketten. Voor pallets en rolcontainers zijn grotere voertuigen nodig. Omdat elektrische vrachtwagens nu nog te duur en te groot zijn, testen we nieuwe concepten. Momenteel test Stadslogistiek een aanhanger voor de Goupil, zodat pakketten én rolcontainers meegenomen worden.

Samenwerking

Stadslogistiek Delft is een initiatief van PostNL in samenwerking met de gemeente Delft.

Deel deze pagina

Meer informatie

Contact:
Stadslogistiek Delft
Mevrouw Kam Jzi Wong
e-mail: kam.jzi.wong@stadslogistiek.nl
telefoonnummer: +31 - (0)6 83 64 49 34
www.stadslogistiek.nl