Growing Green

Groeiende verbetering voor flatgebouwen

Groeiende verbetering voor flatgebouwen

Niet alleen bewoners van vrijstaande woningen en rijtjeshuizen willen duurzaam en goedkoop wonen. Ook appartementbewoners en woningcorporaties zien het wel zitten om hun flatgebouwen energieneutraal te krijgen. Growing Green zorgt ervoor, dat deze woningen binnenkort de reuzensprong van energielabel G naar A++ kunnen maken.


Het Concept

Binnen het Growing Green concept worden nieuwe gevelelementen aangebracht: de woning krijgt nieuwe houten kozijnen met driedubbel glas, aan de buitenmuur wordt een lucht/ waterwarmtepomp geïnstalleerd, die wordt weggewerkt in een gevelelement waarin ook plantenbakken komen. Deze nieuwe gevelelementen worden prefab aangeleverd, zijn eenvoudig te installeren en hebben een isolerende werking. Door deze aanpassing verdwijnt de verwarmingsketel uit het appartement. Er blijft alleen een ‘cilinderunit’ over, een soort boiler waarin het door de pomp verwarmde water wordt opgevangen. Naast de energetische verbetering richt het concept zich op het realiseren van een gezond binnenklimaat. Iets wat van minstens net zo’n groot belang is.

Interieur aanpassingen

Naast de aanpassingen aan de buitenkant verandert ook het interieur van het appartement. Om alle ruimtes van frisse lucht, verwarming en elektriciteit te voorzien wordt vanuit het hart van de woning in een centrale plafondzone een nieuwe, losgekoppelde hoofdinfrastructuur aangebracht. Hierdoor wordt het mogelijk, als de bewoner dat wil, om de woningruimte geheel naar eigen smaak en inzicht in te delen.

In fases

Het concept is aantrekkelijk voor zowel huizenbezitters als woningcorporaties, met name als een flatgebouw zowel uit huurders als kopers bestaat. Growing Green hoeft namelijk niet in één keer voor het hele gebouw te worden uitgevoerd. De woningen kunnen in fases worden aangepast, bij voorkeur wanneer een woning van bewoner/eigenaar verwisselt. Het concept verspreidt zich langzaam over het hele gebouw, als een klimopplant op een muur. Vandaar ook de naam ‘Growing Green’, met hangende plantenbakken als nieuw accent.

Testlocatie

Woningcorporatie Woonbron Delft vindt Growing Green een interessante ontwikkeling en heeft daarom een flatwoning beschikbaar gesteld die als eerste in Nederland volgens het concept gerenoveerd zal worden en dient als testlocatie.

Project Growing Green is in samenwerking met onder andere TNO en de TU Delft onderzocht op welke manier duurzame concepten kunnen worden ontwikkeld die toepasbaar zijn op de huidige woningvoorraad van woningcorporaties en verenigingen van eigenaren.

Samenwerking

Growing Green is door Smits Vastgoedzorg uit Rotterdam geïnitieerd. In samenwerking met onder andere TNO en de TU Delft is onderzocht op welke manier duurzame concepten kunnen worden ontwikkeld die toepasbaar zijn op de huidige woningvoorraad van woningcorporaties en verenigingen van eigenaren.

Locatie

Deel deze pagina

Meer informatie

www.growinggreen.nl

Contact:
Growing Green
De heer Christian van Gruijthuijsen
e-mail: c.vangruijthuijsen@smitsvastgoedzorg.nl
telefoonnummer: +31 - (0)10 - 415 34 20
telefoonnummer: +31 - (0)6 - 22 38 60 11