High-Tech ligfiets

Sneller dan de snelheidslimiet in high-tech ligfiets

Sneller dan de snelheidslimiet in high-tech ligfiets

Het Human Power Team, een studentenproject van de TU Delft en VU Amsterdam, heeft 19 augustus succesvol hun nieuwste aerodynamische ligfiets, de VeloX 6, getest op de Prinses Beatrixlaan in Delft. Jan Bos, ex-Olympisch schaatser, reed meerdere runs met de fiets. Met het nodige publiek, waaronder wethouder Hekker, werden de ritten volbracht en was er gelegenheid de fiets van dichtbij te bekijken en vragen te stellen aan het team.

Wereldrecord

Het team doet jaarlijks in september mee aan de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) op een hoogvlakte (1400 m) in de Nevadawoestijn, Verenigde Staten, zo ook komende september 2016. "In Nevada is een lange kaarsrechte weg. De coureur moet acht kilometer lang snelheid maken en gaat dan een 'trajectcontrole' van 200 meter in.", aldus Hugo Lambriex, Team Manager. Gedurende deze 'trajectcontrole' wordt de maximumsnelheid behaald en gemeten.

In 2013 behaalde het team een wereldsnelheidsrecord met een snelheid van 133,78 km/u. Afgelopen september werd dit record verbroken door een Canadees met 139,4 km/u. Dit jaar de uitdaging voor de Human Power Team studenten om dit record te verbreken. Aankomende 12 – 17 september doet het team voor de zesde keer mee met de WHPSC, dit jaar met het doel om ruim 140 km/u te gaan en met een nieuw wereldrecord naar huis te komen. Tijdens het zesdaagse event krijgen beide fietsers, ex-Olympisch schaatser Jan Bos en ex-prof wielrenner Rick Flens de kans om het record te verbreken.

Luchtweerstand

De VeloX 6, volledig mens aangedreven, heeft geen ramen. De coureurs kijken met een camerasysteem en beeldscherm, dat scheelt namelijk luchtweerstand. Daarnaast heeft de fiets dit jaar een radicaal nieuwe aerodynamische kap, welke onder andere is ontworpen op invloeden van zijwind. Hierdoor is de nieuwste fiets in vergelijking met voorgaande jaren extreem stabiel.

Geflitst door politie

De regionale politie was ook bij de test aanwezig. Een motoragent meette een snelheid van 59 km/u, ruim 9 kilometer sneller dan de toegestane snelheid en voldoende om geflitst te worden. "Mag ik je legitimatie zien voor de bekeuring?!" grapte de agent naar voormalig schaatser Bos. De bekeuring is niet uitgeschreven, want de weg was met toestemming afgezet door de studenten.

Locatie

Deel deze pagina

Meer informatie

Contact:

Hugo Lambriex

e-mail: teammanager@hptdelft.nl

telefoonnummer: +31-(0)6 54290941

Samenwerkingspartners

  • TU Delft